Свещениците са в шок, а от енергодружеството вече са изпратили предупреждение за спиране на електричеството

Митрополитският храм „Света Марина” в Пловдив получи рекордно висока сметка за ток - близо 3 000 лева за януари. За да платят огромната сума, свещенослужителите събират дарения от миряните, които влизат в църквата.

Свещениците църквата са в шок. Последната им сметка за ток е 4 пъти по-голяма от тази, която са имали за декември, при положение, че ползват едни и същи електроуреди.

„Ползваме единствено за осветление и отопление. На всички полилеи има поставени енергоспестяващи тела, за да може да се пести електроенергията, но въпреки това сметката е 3 000 лева. Бог да ни е на помощ и да не забравяме “Не лъжи и не кради!“ са две от Божиите заповеди”, заяви отец Виктор Христев.

Предишната сметка на храма е била 723 лева. Сега е 2940. В нея само таксата за пренос е 547 лева. Църквата няма пари, за да плати огромната сметка и събира дарения.

Сега за отопляване на храма се включват само два от четирите климатика, и то непостоянно. Осветлението се пуска само за сутрешната и вечерната литургия. През останалото време църквата тъне в мрак.

От митрополията са изпратили жалба до EVN преди две седмици с настояване да бъде направено повторно засичане на електромера. До ден днешен това не е направено.

От австрийската компания обаче увериха, че няма да спрат тока на църквата.

 

Репортер: Благой Бекриев