Депутатите ратифицираха и спогодба с Швейцария

Във вторник парламентът работи и прие закони в отсъствието на опозицията. Пленарната зала остана наполовина празна, след като народните представители от "Коалиция за България" напуснаха в знак на протест срещу дневния ред, по който работи Народното събрание.

 
На извънредното заседание депутатите приеха окончателно промените в Закона за енергийната ефективност и Закона за чужденците. Ратифицираха и спогодба с Швейцария.
 
Това, което се включва в пленарната зала, е напълно неадекватно на това, което се случва на улицата и в домовете на хората. Дневният ред на парламента не съответства на дневния ред на българските граждани”, не скри възмущението си червеният депутат Мая Манолова.
 
От "Коалиция за България" предложиха алтернативен дневен ред – обсъждане на забраната за прекъсването на електрозахранването поне за три месеца и въвеждането на двустепенни тарифи за тока. 
 
Червените предложиха също така изплащането на енергийните помощи да стане не през есента, а още през пролетта. Според социалистите парламентът трябва да спре работа възможно най-скоро, а изборите да бъдат най-късно в края на април. 
 
„Атака” пък поискаха парламентът да закрие заседанието си и в комисиите депутатите да разгледат исканията на хората от протестите.
 
Националистите предложиха и алтернативен дневен ред, по който да работят депутатите през седмицата. Той включва 22 точки - от национализация на ЕРП-тата до свикване на Велико народно събрание.
 
Официалната програма на депутатите за седмицата включва промени в Закона за енергетиката, мораториум върху строителството по Черноморието и обсъждане на въпроса от референдума за АЕЦ „Белене”.
 
Репортер: Мария Цънцарова