Той ще е съставен от представители на протестиращите, бизнеса, синдикатите и граждански организации

Президентът Росен Плевнелиев свиква консултации за формирането на Обществен съвет към бъдещото служебно правителство. Държавният глава е поканил представители на 35 организации.

 

Идеята на президента Росен Плевнелиев е към бъдещото служебно правителство да заработи Обществен съвет, съставен от представители на протестиращите, бизнеса, синдикатите и граждански организации. По този начин се очаква гражданското общество да получи лостове за контрол върху изпълнителната власт.

 

Сред поканените за участие в Обществения съвет са деветима от лидерите на протестите в страната, има представители на неправителствени, синдикални и бизнес организации, както и университетски преподаватели. Сред тях са Валентин Попов, председателят на най-големия синдикат в МВР, Тома Белев от Коалиция „За да остане природа в България", Огнян Донев като председател на КРИБ и д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз.

 

Вече се появи недоволство от страна на протестиращите но "Орлов мост", че не е поканен техен представител.

 

Очаква се на първите консултации  да бъдат одобрени правилата за устройството и дейността на Обществения съвет. Според изнесената от президентската институция информация, това ще бъде "консултативен орган към служебното правителство за сътрудничество при вземане на решения, формиране на позиции, становища и приемане на инициативи от служебното правителство за развитие и провеждане на публичните политики в полза на българските граждани".

 

Шапка на обществения съвет все пак обаче ще бъде представител на властта.  Бъдещият служебен министър-председател ще посочи за председател на Съвета един от вицепремиерите.