Намалението ще е под първоначално прогнозираните 8%

След закрито заседание Държавната енергийна комисия трябва да обяви днес с колко може да падне цената на тока. Експертите от регулатора трябва да анализират всички възможности за поевтиняване на електроенергията.

 

Вчера стана ясно, че сметките ще тръгнат надолу от 5 март, а не както беше първоначално планирано – от 1 март. Разчетите ще бъдат публикувани по-късно на интернет страницата на комисията.

 

За да изчисли точно с колко ще падне цената, комисията изчаква анализите за разходите и технологичните загуби в енергетиката. Засега разчетите сочат, че намалението на цената на тока ще е под първоначално прогнозираните 8%.

 

От регулатора обаче очакват последните анализи на АЕЦ “Козлодуй“ и топлоелектрическите централи „Варна“, „Бобов дол“ и „Марица 3“. Те трябва да посочат с колко могат да паднат собствените им разходи.

 

Надеждите са по-сериозно влияние да окаже преразпределянето на квотите произведена енергия от различните видове електроцентрали, като се извадят скъпите въглищни централи. Под внимание ще се вземе и намалението на признатите загуби на електроразпределителните дружества. Едва тогава ще е ясно точно с колко точно ще поевтинее електроенергията от 5 март.

 

Ден по-рано ще се проведе обществено обсъждане на проекта с предложените от ДКЕВР цени. Веднага след това енергийните комисари, макар и в оставка, ще се съберат на закрито заседание и ще обявят решението си.