Най-голямата ценност е пищно украсена диадема от чисто злато

Най-значимите археологически находки за 2012-а са събрани в изложба в Националния археологически музей при БАН. В експозицията участват 11 музеи от цялата страна.

 

Ще можем да се насладим на изключителното изящество и ювелирно майсторство в тежащото килограм и половина златно откритие на годината, направено от експедицията на проф. Диана Гергова. 242 изящни златни накити и части от конска муниция от Голямата могила в Свещари. Най-голямата ценност е пищно украсена диадема от чисто злато. Дебелият близо сантиметър метален обръч е украсен с животински фигури - лъвове, овнешки глави с извити рога и хищни птици.

 

"Особено доволен съм, че можем да се справим с всеки мащабен проект. В случая е трасето на Южен поток. 540 км - много е сложно, не е за всяка уста лъжица", каза доц. д-р Людмил Вагалински.

 

Очакват ни находки от праисторията до Средновековието. Сред тях са 199 сребърни монети, включително такива на малко известния тракийски владетел Мостис. А ако си мислим, че готвенето на пара е нещо ново - грешим. Доказва го намереният край нос Свети Атанас съд с непозната досега форма, използван за готвене на пара.

 

Въпреки големите открития все още иманярите нанасят огромни щети върху културното ни наследство. Ето защо археолозите се надяват да бъдат решени проблемите с незаконното изнасяне на културни ценности зад граница.

 

"Подписваме сега меморандум нашата държава със САЩ, за да могат да се върнат находките, които са изнесени незаконно", допълни доц. д-р Вагалински.

 

Изложбата можем да видим до 17  март в Националния археологически музей.