При проверките ще се използват специални разузнавателни средства

Подготовката за предсрочните парламентарни избори вече е в ход. Ясни са и част от мерките, които ще бъдат предприети, за да не се манипулират резултатите от вота на 12-ти май. 

 

Междуведомствено звено с участието на представители на прокуратурата, МВР и ДАНС ще следи за законното провеждане на вота. Ръководителите на трите институции вече подписаха споразумение за създаването му. 

 

Главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че два дни преди изборите и в самия ден на вота ще има дежурни прокурори, за да може да се разглеждат максимално бързо сигналите за нарушения

 

При проверките ще се използват специални разузнавателни средства само след изрично разпореждане от наблюдаващ прокурор. 

 

Междувременно служебният премиер Марин Райков обеща да не допуска политическа вендета на предстоящите избори. Днес срещите му с политическите лидери продължиха с председателя на ДПС Лютви Местан. От ДПС поставили няколко проблема. Сред тях е и една от публичните изяви на председателя на "Информационно обслужване" Михаил Константинов.

 

„Професор Михаил Константинов, който неотдавна заяви, че ако алтернативата на ГЕРБ е Тройната коалиция, ей Богу аз ще сторя всичко необходимо това да не се случи. Искаме да знаем какво е имал предвид. Онова, което има да стори, засяга ли правомощията му на председател на „Информационно обслужване”, каза Лютви Местан. 

 

„Имаме нужда от малко време, за да преценя каква е ситуацията около тези ваши смущения. Няма да скрия, че подобни твърдения изрази и Сергей Станишев. Ще поканя Константинов на разговор, за да обсъдим този въпрос”, каза служебният премиер Марин Райков.