Райков призова държавните служители да не демонстрират партийни пристрастия

Председателят на Съвета на директорите на „Информационно обслужване” Михаил Константинов ще бъде извикан от премиера Марин Райков заради публични изявления, свързани с партийни пристрастия. Това стана ясно след поредната политическа среща между министър-председателя и лидери на политически сили, днес беше ред на Лютви Местан, който оглави ДПС след оттеглянето на Ахмед Доган.

 

Математикът влезе в ръководството на държавното дружество миналата година. „Информационно обслужване” участва в преброяването на резултатите от изборите.

 

Това е втори сигнал срещу проф. Константинов. Пръв на премиера се оплакал лидерът на БСП Сергей Станишев. Опасенията на Станишев и Местан са заради изявление на Михаил Константинов, че ако единствената алтернатива на ГЕРБ е Тройната коалиция, той ще стори всичко възможно това да не се случи.

 

Имам нужда от малко време, за да преценя каква е ситуацията около тези ваши смущения. Ще поканя г-н Константинов на разговор, за да обсъдим този въпрос и публично ще оповестя решението си”, каза на Местан служебният премиер.

 

Лидерът на Движението за права и свободи изрази и други опасения – първо, според него областни управители се опитвали да прехвърлят върху кметовете отговорността за набавянето на необходимите по закон 12 000 копирни машини за изборите. От ДПС поискаха премиерът да издаде нарочна заповед, с която да припомни на областните управители какви са им отговорностите.

 

Райков обеща, че ще направи всичко възможно да не се допусне технически проблем да хвърли сянка върху честността вота. Той увери, че копирни машини ще бъдат осигурени.

 

Третото опасение на ДПС е дали държавните служители ще се въздържат от политически пристрастия. По думите на Местан – „едно грозно явление, което наблюдавахме по време на местните избори през 2011 г. – държавните служители тогава действаха по-скоро като партийни пропагандатори на ГЕРБ.”

 

Те имат право да имат своите политически убеждения, имат право да изразят тези убеждения. Но аз искам да отправя един апел към тях. Тези, които са на по-висша длъжност, да се въздържат от изявления или от стъпки, които биха могли да бъдат изтълкувани като демонстрация на партийна пристрастност”, заяви министър-председателят на служебния кабинет.

 

Райков напомни още, че правителството няма да позволи етнизиране на изборите.

 

„Аз съм председател на партия, която има може би най-силни основания да се представи като най-неетническа, затова ще се противопоставим на това да се етнизира... това би било опасно за мира в страната”, каза на свой ред Лютви Местан.

 

До дни предстои премиерът Марин Райков да даде информация за финансовото състояние на държавата.