Има ли разминаване в разбирането за честни избори между политическия елит и хората

На фона на продължаващите случаи на самозапалване в страната, готови ли са политиците на честни избори - битка, която да даде резултат за хората на улицата, с едни по-премерени обещания. Отговорът на този въпрос потърсиха в студиото на „Здравей, България” представители на доскоро управляващите и на опозицията в последното Народно събрание.

 

„Ако някой не вижда този жест на крайно отчаяние на хората, това са единствено досега управляващите от ГЕРБ”, заяви Ангел Найденов от БПС. Той припомни, че дълго представителите на опозицията са предупреждавали в парламента за натрупващото се отчаяние и гняв, за това, че „мизерията става начин на живот за огромна част от българските граждани”. По думите на Найденов драмата няма как да не настъпи на фона на пълната безизходица, в която остават хората, стигнали до самозапалване.

 

Политиците трябва да чуват хората, каза на свой ред Красимир Ципов от ГЕРБ, който обаче отбеляза, че в този момент представителите на политическата класа трябва да са пестеливи в обещанията си и да предлагат постижими неща. Ципов се съгласи със социалиста, че са необходими стъпки, за да се помогне на българите „да не продължават да бъдат в такова състояние”, но отбеляза, че „е най-лесно да се залитне към популизма”.

 

Част от политиците чуват хората, други – не, коментира Мустафа Карадайъ, секретар на предизборния щаб на ДПС. По думите му отговорност за днешната картина в България – да горят хора по улиците – носят управляващите.

 

Наистина средата, в която ще се проведат предстоящите избори не е най-нормалната. От тази гледна точка много нормално е хората да нямат доверие в честността на изборите при този начин на управление”, смята Карадайъ.

 

Емил Василев от РЗС коментира въпроса с честността на предстоящите избори с уверението, че партията на Яне Янев никога не се е занимавала с купуване на гласове или изборен туризъм.  

 

„Смятаме, че има голяма разлика между това как партиите гледат на едни честни избори и как гражданите гледат на такъв вот”, каза Василев. Според него за политическите сили това означава възможност да възстановят статуквото от парламента. „Под ‘честни избори’ гражданите обаче май разбират да има смяна на политическия елит, някаква промяна в този партиен модел.”

 

Целия разговор с представителите на водещите политически сили гледайте във видеото.