Този въпрос поставя военният министър в първото ни служебно правителство Бойко Ноев

Важен приоритет отсъства от задачите на служебния кабинет „Райков“. Подготвен ли е той да посрещне неочаквана и остра криза, свързана с природни бедствия и катаклизми?

 

Този въпрос поставя в „А сега накъде?” военният министър в първото ни служебно правителство Бойко Ноев. Тревогата е заради личния му опит като временен ръководител на отбраната в кабинета на Ренета Инджова. Веднага след назначаването си той е бил изправен пред драстичен проблем, който за малко да доведе столицата до военно положение.


Как патовата ситуация е преодоляна, какво свърши първото служебно правителство и какви поуки може да си вземе от него днешното обобщава Калина Влайкова.


За разлика от днешните временни управляващи, тези през 1994 г. още в първите си дни са били изправени пред задачата да се погрижат буквално за оцеляването на 1 милион граждани. 


„Имаше редица кризисни неща. Такава ситуация, например, макар тя да не се разви в крайност, бе водната криза в София, която малцина си спомнят. София на практика бе останала без вода. Останала бе вода за 2 или 3 седмици. Разглеждаше се съвсем неформално възможност за използване на армията, в случай че се наложи евакуация на града. Тъй като без вода София не може да функционира. Но Слава Богу до това не се стигна, Господ изпрати дъжд”, спомня си Бойко Ноев. 


Така природата спасява жителите на столицата от принудително изселване. Според Ноев обаче днешните управляващи не бива да разчитат само на късмет. Иначе като цяло бившият министър смята, че това правителство изглежда мотивирано да свърши работата. На сходно мнение е и колегата му с ресор „Земеделие” Румен Христов. И двамата са на мнение, че служебните кабинети се посрещат с преобладаващо обществено и политическо одобрение. И след 100 дни си тръгват със самочувствие за изпълнени задачи.


„Обикновено в тях влизат експерти, изявени в своите области и хора с амбиции да докажат, че за тези дни могат да свършат нещо. Ние зададохме една стабилност, едно спокойствие на гражданите”, обяснява Румен Христов. 


Той самият също е провел тежка битка, но на друг фронт. По негово предложение правителството приема постановление за ликвидиране на болните и опасни улични кучета. С това си навлича тежко обществено недоволство, което измества ускорената поземлена реформа.


Ведър спомен от служебния кабинет „Инджова” вероятно пазят военнослужещите от това време. Тогава военният министър използва позицията си, за да премахне омразните и на самия него кафяви шаячни униформи, известни в казармите като „въшкарници”. 


За трите си месеца на власт правителството намира пари да компенсира намаляващите заплати и пенсии. Удържа инфлацията и цените на тока и парното. Отчита повече разкрити престъпления - например изнасилванията намаляват със 17 на 100. До изборите на 18 декември забранява отпуските на полицаите и ги изкарва на улицата. 


Ренета Инджова ще се запомни с огромна вълна от уволнения по всички етажи на властта и в държавните фирми. Първата жена премиер реже и командировките на всички членове на кабинета. Със скандал отказва да се отчита пред новоизбрания парламент, доминиран от левицата. 


„Желязната лейди”, „скандално упорита”, „храбра жена” са част от медийните определения за Ренета Инджова. Хвалят я, че е тотален работохолик и делови човек. Тогава пуши много и намира цигарите за начин да се съсредоточи. Успокоява се на тъмно. 


Ето какво си спомня за нея и президента Желю Желев. „Избрах Ренета Инджова, защото ми беше направила много добро впечатление. Умна, работлива. Затова я поканих и тя веднага се съгласи. После избрахме и министрите. Аз ги познавах – кой става за икономиката, кой за финансите, кой за вътрешните работи. И те бързо започнаха работа така, че буквално посрамиха предишните правителства. Мъжките правителства”, разказва той.


Тази оценка на президента Желю Желев за кабинета „Инджова” е от февруари месец тази година. Почти същата той прави и в края на мандата му преди 18. Тогава на прощална сбирка с министрите в Хисар, Желев и Инджова танцуват блус под звуците на магнетофонно изпълнение.


Повече по темата гледайте във видеото.