Те ще бъдат дарени на бесарабските българи

Благотворителната инициатива за събиране на български книги за бесарабските българи, която започна във Враца по повод "Темата на Нова" с автор Даниела Тренчева продължава да набира скорост. 

 

Помощта си предложиха институции и най-обикновени хора от различни краища на страната. Голямата българска спортистка Йорданка Благоева се включи с книгите, които е събирала цял живот.

 

Помните лидевойките и младежите, които мечтаеха за България в „Темата на Нова” и страдаха, защото нямат достатъчно български книги? Точно това трогна врачани и те започнаха инициатива, която срещна разбиране и подкрепа в много други населени места от страната. Включи се и първата българска олимпийска рекордьорка Йорданка Благоева, която признава, че дарява, защото обича всяко от тези заглавия.

 

„Дойде ми идеята, след като гледах и репортажа по Нова телевизия, че много хора и в България, и в чужбина имат нужда да се докоснат до българската литература”, разказа Йорданка Благоева.

 

Затова голям брой томове ще заминат за Тараклия. Между тях има дори такива, които носят надписи т.е. голямата българска спортистка подарява и най-ценните, с които е награждавана.

 

Дарението, което се съхранява във врачанската библиотека „Христо Ботев”, продължава да нараства с всеки следващ ден.

 

Гледайте повече във видеото.

 

Репортер: Румяна Попова