Заплатата на хора със специфично образование надвишава 1000 лева, обясняват от бюрата по труда

Започна наемането на сезонни работници по морето. Десетки работодатели в хотелиерството и ресторантьорството набират персонал за активния туристически сезон. В първата за годината трудова борса в Бургас работодатели предлагат и целогодишна заетост. За определени позиции месечното възнаграждение надхвърля 1000 лева. 

 

В момента има свободни работни места в цялата сфера на туристическото обслужване - готвачи, сервитьори, камериерки, администратори. Освен професионален опит, за да бъдат наети, кандидатите трябва да знаят поне два чужди езика. 


Заради липса на квалифицирани кадри голяма част от работодателите са готови да наемат хора без опит. Всички предлагат осигуровки върху пълната заплата, както и ежедневен транспорт до комплекса.


„За тези, които са извън населените места, за които не можем да осигурим транспорт, осигуряваме квартира, която е за наша сметка”, обясни Румяна Лапанова – завеждащ отдел „Човешки ресурси” в хотелски комплекс. 


Полска фирма, изграждаща ново производство на територията на бургаската рафинерия, предлага 710 работни места, в това число за монтьори на тръби, аргонови заварчици, кранисти.


От Регионалната служба по заетостта в Бургас съобщиха, че заплатата за общи работници варира между 600 и 800  лева, а за специалистите със по-специфично образование тя надвишава 1000 лева. За позициите могат да кандидатстват хора от цялата страна, а изискванията са посочени в сайта на Агенцията по заетостта. 


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Цеца Алексова