Получих уверението на главния прокурор, че ще има проверка по случая, каза Станишев

За български „Уотъргейт” под ръководството на Цветан Цветанов алармира Сергей Станишев. Лидерът на социалистите получил на служебната си поща „шокиращ и скандален материал”, съдържащ твърдения за „ужасяваща практика за безогледно и престъпно подслушване”.

 

Сигналът бил подаден до председателя на БСП от анонимен служител на МВР и в него имало данни за подслушвания, поръчани лично от бившия вътрешен министър. „Тази информация за мен е дълбоко смущаваща, защото ако е вярна, това ще означава чудовищен, разтърсващ скандал, който ще излезе извън границите на страната”, каза Станишев, цитиран от БГНЕС.

 

Президентът на ПЕС не пожела да изнесе публично всички данни и твърдения от документа, за да не издаде класифицирана информация. Въпреки това обясни, че от септември 2009 г. в МВР действала група, подслушвала политици, магистрати, бизнесмени, обществени личности, включително лидерите на протестите. Тя била ръководена от началника на Специализирана дирекция „Оперативни технически операции”, първо от Цветан Иванов, после Камен Костов, а след него – Сергей Кацаров. Вицепремиерът лично давал нареждания кой да бъде подслушван, а СРС-та били без решение от МВР и съда.

 

В сигнала е обяснена и технологията на подслушванията. След като се идентифицира мястото, на което се намира оперативно интересното лице чрез мобилния му телефон, екипът се насочвал към мястото със специално транспортно средство.   

 

Подслушването се е извършвало от няколко служители на СДОТО, каза Станишев и назова само техните инициали, въпреки че в сигнала били посочени поименно.

 

Сред подслушваните били бившият президент Георги Първанов при създаването на АБВ, Росен Плевнелиев при формиране на служебния кабинет, Сидеров, след като се обърнал срещу управляващите, Сергей Станишев – неколкократно, Симеон Дянков – периодично, Кристалина Георгиева при някои от посещенията й в България, съдия Нели Куцкова, правозащитникът Йонко Грозев, а сред бизнесмените – Красимир Гергов, Миньо Стайков, Цветелина Бориславова, Иво Прокопиев, Гриша Ганчев.

 

„Това, ако е вярно, е безпрецедентен скандал и злоупотреба с държавна власт”, каза в заключение Станишев.

 

По-късно той се срещна със Сотир Цацаров и заяви, че е получил неговото уверение за проверка на случая.  Бившият премиер коментира, че разчита на обективност и бързина.

 

Цветан Цветанов изцяло отрече информацията. „Категорично заявявам, че Сергей Станишев лъже. В изнесеното от него днес няма и доза истина и категорично няма да влизаме в обяснителен режим и да участваме в този сценарий”, коментира Цветанов.

 

„Очевидно е, че БСП ще разчита отново на компромати, анонимки и черен пи ар. Очаквах повече мъжество от лидера на европейските социалисти. Като такъв не очаквах от него да използва българските институции за инструмент в предизборната кампания”, добави той.