След инцидента природозащитни организации искат засилен контрол върху търговията с отровни вещества

Силна отрова, забранена за продажба, е довела до натравянето на 63-годишната жена от Гоце Делчев. Вчера тя намерила храна на земята докато разхождала кучето си и двамата си я разделили. След няколко часа животното почина, а стопанката му беше приета в болница в тежко състояние . 

 

Това доведе до незабавното искане на природозащитни организации за засилен контрол върху търговията с отровни вещества.

 

Днес жената вече е значително по-добре и се съгласи да говори пред нашата камера. „Аз просто исках да опитам дали не е нещо развалено. Отровата беше в баничката”, разказа Люба Джордан.

 

След няколко часа кучето колабира и лекарите не успяват да го спасят. В полунощ и самата Люба постъпва в болницата в Гоце Делчев с дихателна недостатъчност

 

„Най-вероятно отравянето е с фосфорно - органична отрова. Тази отрова поразява най-напред нервно мускулното предаване”, каза д-р Неделчо Калайджиев. 

 

Случаят от Гоце Делчев доведе и до незабавната реакция на организацията „Четири лапи”. Според тях тази отрова е забранена за продажба от няколко години у нас.

 

Затова екозащитниците искат затягане на контрола и помощ както от полицията, така и от Министерството на земеделието и храните. По техни данни случаите, при които някой подхвърля отрова заради бездомните животни, зачестяват. А както и в конкретния случай - няма гаранция, че така няма да бъде отровен човек. Още повече, че отровни храни се хвърлят най-вече в градинките, където играят и много деца.  

 

Във всички такива случаи обаче, откриването на виновника е почти невъзможно.