Пациенти и лекари се оплакват, че от Касата не превеждат системно необходимите средства

Проблемите около безплатните ин витро процедури продължават. Пациенти и лекари се оплакват, че от Здравната каса все още не превеждат системно необходимите средства

 

Ивелина Спасова е сред стотиците пациентки, които в момента очакват финансиране от Здравната каса.

 

„Вече сме с получена заповед, но не сме стартирали процедурата. Преди два месеца я получихме”, обяснява Ивелина.

 

Тя не знае докога ще трябва да чака за лечение и за процедури. По данни на фонда за асистирана репродукция в момента има забавяне, защото клиниките не получавали средства от Касата. Едва част от центровете са започнали процедури - без да имат нужното финансиране. 

 

„След преминаването на фонда към Касата се появиха много проблеми, които преди ги нямаше и беше лесно”, подчертава Ивелина.

 

Освен това, партньорът на Ивелина е трябвало да плати и здравните си осигуровки за 36 месеца назад, след прехвърлянето на дейността към Касата. 

 

Проблемът раждаемост трябва да остане грижа на държавата, а не на Здравноосигурителната каса, защото ние не сме болни хора, не можем да бъдем вкарвани в клинични пътеки, в бланки документи. Това в момента се оказва пречка за стартиране на ин витро процедурите в много от центровете”, обясни Радина Велчева от фондация „Искам бебе”.

 

От Здравната каса обясниха, че са готови да изплатят необходимите средства, но чак след като клиниките отчетат извършена дейност. До момента, за месец февруари няма такива отчети.