Доскорошните управляващи получават 21,9% електорална подкрепа, а опозицията им – 17,4%, твърди "Алфа рисърч"

Малко преди старта на предизборната кампания електоралната битка между двете основни политически сили остава в полза на доскорошните управляващи. Подкрепата за ГЕРБ е 21.9% , а за БСП - 17.4%, сочи проучване на социологическа агенция „Алфа рисърч”.

 

Спрямо януари ГЕРБ увеличава преднината си от 2% на 4.5%, смятат още социолозите.

 

Най-силен ръст в електоралната подкрепа бележи „Атака” – от 1.9% на 5.5%, а ДПС запазва позициите си - 4.8%. 

 

"Движение България на гражданите” губи привърженици - от 5.6% на 3.9%, но има сериозни шансове да бъде петата партия в 42-рото Народно събрание. 

 

С потенциал да атакуват 4% бариера за влизане в парламента са две политически сили – ДСБ-Единство, които за момента имат 1.8% подкрепа, както и НФСБ с 1.6%.

 

Партия на всички протестиращи би събрала 14% подкрепа, но в момента тези гласове не са консолидирани и не се насочват към определен политически субект.

 

28% от избирателите все още не са решили дали и за кого да гласуват, сочат още данните на „Алфа рисърч”.

 

Въпреки утихването на протестите в страната българското общество запазва значим протестен потенциал. 55% от анкетираните одобряват изцяло "гласа на улицата", 38% - частично, а 36% декларират готовност да излязат на протест. 

 

Внушително мнозинство от 92% застава зад искания с икономическа насоченост. 

 

Протестни партии, които поставиха в центъра на посланията си икономическите проблеми, отбелязват електорален ръст през последните месеци, за разлика от онези, които заложиха на чисто политически акценти.

 

Избирателите оценяват положително усилията на президента по съставянето на служебното правителство и нормализирането на ситуацията в страната. Към момента Росен Плевнелиев е най-одобряваният български политик - 32% положителни оценки срещу едва 19% отрицателни.

 

Служебният министър-председател Марин Райков е слабо познат. Мнозинството от хората нямат мнение за дейността му.