Това поиска служебният премиер Марин Райков от губернаторите

Премиерът Марин Райков потвърди, че няма да сменя областните управители, но на среща с тях поиска да не го карат да съжалява за това решение. Министър-председателят поиска онези, които ще участват в изборната надпревара, да се оттеглят


Областните управители имат сериозни задължения около организирането и провеждането на изборите от една страна, а от друга - след протестите и смяната и на правителството, и на някои кметове, подмяната и на областните управители не би била добра стъпка според премиера.


„Моето решение беше областните управители да не бъдат сменяни, за да не създадем грапавини във функционирането на администрацията. Имаше мнения, че това трябва да бъде направено, т.е. отстраняването. Избрах да им гласувам доверие, помолих ги да не ме опровергават”, коментира Марин Райков.


Премиерът поиска още управителите да си дадат сметка за кого работят сега:


„Аз не държа вие да забравите кой ви е назначил, но искам от вас да имате предвид кой е човекът, който очаква от вас да работите с него за провеждане на изборите.”


Онези от областните управители, които имат партийни функции, не могат да продължат да заемат поста с началото на предизборната кампания. Възможностите са две - да излязат в отпуск или да преосмислят своите ангажименти към съответна политическа сила, посочи Марин Райков.


Малко след срещата министър-председателят съобщи, че областните управители са поели ангажимент да излязат в отпуск, ако работят за партийните си структури. Колко от тях ще се оттеглят временно ще стане ясно на 12 април, когато започва кампанията - дотогава премиерът чака молбите за отпуск. 


От 3 април пък ще заработи Изборният борд към Министерски съвет. 

 

Основно притеснение за областните управители пък е компетентността на членовете на секционните избирателни комисии. Според областния управител на Хасково Ирена Узунова, някои от тях може да са неграмотни, а така и вотът може да бъде фалшифициран.