XXI-то издание на международното винаро-лозарско изложение Винария започва днес в Пловдив

XXI-то издание на международното винаро-лозарско изложение Винария започва днес в Пловдив. По традиция официалната делегация на събитието стартира с винена наздравица от щанда на най-големия винпром у нас, Винпром Пещера

 

Официалните лица, сред които Красимир Коев, изпълнителен директор на Агенцията по лозата и виното и Пламен Моллов, председател на Националната лозаро-винарска камара традиционно бяха посрещнати от изпълнителния директор на компанията Иван Папазов с отбрани червени и бели вина и хапки. 

 

Тази вечер 45 родни и международни винопроизводители и над 340 вина ще се борят в шест категории за Златен ритон и медали, които традиционно най-добрите вина получават от ежегодните винени дегустации на Винария. В журито тази година има и осем чуждестранни дегустатори, сред които са известни специалисти, сомелиери и журналисти. Един от тях е световноизвестният дегустатор Томас Брандл от Германия. 

 

Винпром Пещера традиционно участва в дегустациите в почти всички винени категории с марката си Domaine Peshtera с белите сортове Шардоне, Совиньон блан, Мускат и с червените Мерло, Каберне Совиньон, Каберне фран, Сира и Мавруд. 

 

"През последните години компанията ни засвидетелства сериозните си намерения да затвърди лидерските си позиции и във винарството, правейки значителни постъпления и инвестиции в тази посока, което се надяваме и тази година да заслужи признанието на българските и международните експерти, които журират в конкурса на Винария 2013. За всичките си години участие в престижното международно изложение можем да се похвалим с няколко Златни ритона и десетки златни медала”, коментира Иван Папазов.   

 

Тазгодишното представяне на компанията във Винария 2013 може да бъде прието като отчет за постиженията й във винарството от 2011 г. досега. През този период компанията пусна марката си Domaine Peshtera в сортовете Каберне совиньон, Мерло, Мускат и Щардоне, която взе Златен ритон още при първото си представяне във Винария 2012 г., и която през изминалата година завоюва челни позиции в най-престижните международни конкурси и дегустации. Само за 2012 г. във винарските изби на компанията са били произведени близо 12,5 млн. литра от серията.

 

От февруари месец на пазара са и двата най-нови сорта от серията - Каберне фран и Сира, реколта 2012 г. На тазгодишната Винария ще бъдат представени ексклузивно, малко преди да се появят в търговската мрежа, първите резерви с марка Domaine Peshtera в сортовете Каберне совиньон и Мерло, както и първите купажни вина на компанията от сортовете Совиньон блан и Вионие

 

Успоредно с развитието на винената си листа, Винпром Пещера направи и значителни инвестиции в разрастването на производствения си капацитет и лозята си. Днес компанията има капацитет за производство на вина от над 14 млн. литра и е позната като най-големия собственик на лозови масиви, над 15 000 дка, към които планира тази година да бъдат добавени още 3 000 дка. От тях над 36 хиляди тона грозде бе преработено и вложено в производството на серията Domaine Peshtera и ракиите Пещерска в края на изминалия сезон. 

 

Всичко това отвежда компанията до Винария 2013, където ще бъдат представени всички тези постижения не от кого да е, а от топ технолозите й и нейния изпълнителен директор. Всеки ден посетителите на виненото изложение ще могат свободно и професионално да дегустират всяко едно от вината на компанията.  

 

* Платена публикация