Взрив в завод за торове рани над 160 души, властите още броят загиналите

Поредна трагедия разтърси Съединените щати. Мощна експлозия избухна в завод за торове в щата Тексас. Взривът е бил толкова силен, че е разрушил постройки в радиус от няколко стотин метра и дори е предизвикал слабо земетресение.

 

Все още не е известно точно колко са загиналите, но се предполага, че жертвите са десетки. По официални данни ранените са над 160. Няколко пожарникари продължават да са в неизвестност. Спасителните екипи обикалят от къща на къща, за да търсят оцелели.

 

Инцидентът е станал малко преди 20 часа местно време в градчето Уест, когато повечето хора вече са били по домовете си. Експлозията е била предшествана от пожар във завода. Опасенията са, че стеклите се да гасят пожара огнеборци са сред жертвите. Няколко от тях са в неизвестност. По данни на спасителните служби между 50 и 75 къщи в близост до завода са разрушени. Взривът е бил толкова мощен, че е чут в радиус от над 60 километра разстояние и е причинил трус с магнитуд от 2,1.

 

Футболното игрище на местната гимназия е превърнато в място за оказване на помощ на пострадалите. Участник в спасителните акции заяви пред местно радио, че жертвите може да достигнат 60 или 70. Няколко информационни агенции разпространиха тази цифра, без обаче да могат да я потвърдят. На 2 импровизирани пресконференции досега представители на властите отказаха да се ангажират с конкретни данни.

 

Имаме огромен брой ранени. Със сигурност има загинали, но не мога да ви кажа колко. Техният брой със сигурност ще се промени. Опитваме се да обезопасим района”, заяви представител на местната гражданска защита.

 

Малко по-късно, сержант от полицията заяви, че ситуацията е вече под контрол, а пожарът е загасен: „Последното нещо, което знам е, че все още има тлеещи огнища в района на завода. Някои от разрушените домове също тлеят все още. Няма обаче нещо, което да е извън контрол. Няма изтичане на химически вещества”, увери Уилям Суонтън.

 

Губернаторът на Тексас Рик Пери обяви, че всички щатски ресурси са мобилизирани, за да се помогне на местните власти.

 

Повече за индустриалния инцидент ще научите от видеото.