Бившият вътрешен министър отговаря за разследването срещу шефа на ГДБОП и за незаконното подслушв

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов беше привикан на два последователни разпита. Единият беше в следствието, вторият в спецпрокуратурата. 

 

Цветанов е трябвало да отговаря както за разследването срещу шефа на ГДБОП – Станимир Флоров, така и за скандала с незаконното подслушване.

 

Рано тази сутрин в някои медии е получен имейл, подписан от Иван Иванов, в който се съобщава, че Цветан Цветанов ще бъде разпитан. Точно в 10:00 часа бившият вицепремиер влезе в сградата на Столичното следствие, ескортиран от два полицейски автомобила и охрана. 

 

В продължение на близо 5 часа той е давал обяснения по разследването срещу шефа на ГД БОП Станимир Флоров за подкуп в особено големи размери. 

 

„Станимир Флоров е достоен българин и служител, с който системата се гордее и ще продължи да се гордее”, заяви бившият вътрешен министър след престоя в следствието.

 

Въпреки че двамата били приятели от много години, оказа се, че досега Флоров не е казал на Цветанов за това, че вече два пъти е разследван за покровителстване на канали за контрабанда и наркотици. 

 

Цветанов каза, че не е получил тази информация дори и по служебен път.

 

Ако тогава в МВР не е имало съмнения относно Станимир Флоров, то 13 години по-късно тази информация попадна в прокуратурата. А заключението е, че са налице достатъчно данни за извършено от Флоров престъпление - подкуп, в особено големи размери и представляващ особено тежък случай. 

 

Въпреки това Цветанов защити Флоров и обяви разследването срещу него за политическа поръчка. 

 

„Интересно ми беше това, че ми припомниха кога съм бил във Видин на кампания. За мен е важно да има правосъдие, което да се ръководи от закона, и когато има политическа кампания да не бъде включена”, заяви Цветанов. 

 

След това бившият вътрешен министър беше извикан от спецпрокуратурата относно скандала с незаконното подслушване. 

 

Прокуратурата е повдигнала обвинения на настоящия шеф в дирекцията на МВР, която отговаря за прилагането специалните разузнавателни средства, както и срещу двамата му предшественици.

 

Тримата са обвинени за злоупотреба със служебно положение с настъпили тежки последици. Ако се докаже вина, ги грози затвор от 1 до 8 години. 

 

Освен това шефът на отдел 4 в СДОТО Радко Димитров, който стана известен като „човека с отвертката”, е обвинен за опитите му да повреди записващо устройство в службата. 

 

На излизане от Столичното следствие Цветан Цветанов разбра от медиите за повдигнатите обвинения. Той обаче вече беше разпитан веднъж в хода на проверката по случая. Тогава отхвърли възможността да носи отговорност за незаконно подслушване, макар че по закон именно вътрешният министър отговаря за контролна над СРС-тата.