Сергей Кацаров, Цветан Иванов, Камен Костов и Радко Димитров станаха клиенти на прокуратурата

Софийската градска прокуратура повдигна обвинения на четирима шефове от Специализираната дирекция "Оперативни технически операции" (СДОТО) заради скандала с подслушванията, разтърсил държавата в последните седмици.


Директорът на службата в МВР, която отговаря за използването на специални разузнавателни средства (СРС) – Сергей Кацаров, и предшествениците му Цветан Иванов и Камен Костов са уличени в злоупотреба със служебно положение с настъпили тежки последици.


Ако се докаже вината им, ги грози затвор от 1 до 8 години.


Привлечен като обвиняем е и началникът на Отдел 4 в СДОТО Радко Димитров за по член от закона за унищожаване на запис или част от него.


Скандалът с подслушванията започна, след като лидерът на БСП Сергей Станишев подаде сигнал, получен на електронната му поща от анонимен изпращач.


След извършена проверка по случая главният прокурор Сотир Цацаров потвърди, че 2/3 от твърденията на социалистите са верни и има предпоставки за незаконно подслушване. 

 

Според служителите на държавното обвинение Радко Димитров изтрил с отвертка данни от спецавтомобила на МВР след внасянето на сигнала от Станишев. Служителят обяснил действията си с това, че системата е била претоварена.