Позицията на агенцията за „Лукойл” засяга пнезависимостта на съда, твърдят от Висшия съдебен съвет

Позицията на Агенция „Митници” по въпроса с „Лукойл” засяга по недопустим начин независимостта на съдебната власт. Това е мнението на Висшия съдебен съвет, публикуван в сайта на ВСС. 
Повод за коментара е изявление на Агенция „Митници” от сряда във връзка с решението на Върховния административен съд да спре заповедта, с която се отнема лицензът на "Лукойл" за данъчния склад в „Илиянци”. 

 

„Тази нощ съдът пропусна шанса да разсее разяждащите обществото съмнения, че в държавата ни управлява олигархия. Тази нощ законът коленичи и монополът победи", коментираха от митниците

 

„Законът „коленичи”, когато държавни институции или органи се намесват в работата на съда или недопустимо коментират неговите актове, особено когато са страна по конкретно дело”, отвърщат от ВСС. 

 

Според Висшия съдебен съвет независимостта на съдиите трябва да се възприема като гаранция за свобода и безпристрастно прилагане на закона.

 

„Необходимо е Агенция „Митници” и останалите власти да се въздържат от действия или изявления, с които уронват авторитета на правосъдието и по този начин рушат основите на държавността”, категорични са от ВСС.