Имало възможност за заобикаляне на измервателните сензори, установиха митничарите

Проверка на Агенция „Митници” в данъчния склад на „Лукойл” в "Илиенци" е потвърдила, че поставените уреди не са преминали метрологичен контрол и не подават информация към системите на агенцията. Нейни представители са установили отново отклонения в тръбите, които дават възможност за заобикаляне на сензорите.

 

От агенцията съобщиха още, че на лицензирания складодържател му е припомнено в писмен вид, че проверките на средствата за измерване се извършват от Българския институт по метрология или от лица, оправомощени от председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

 

Констатираната липса на метрологични знаци и пломби за метрологична проверка в данъчния склад възпрепятства процедурата по одобряване на точките за контрол и оценката за съответствие на средствата за измерване и контрол с изискванията, посочват от митническата агенция и настояват "Лукойл България" да предприеме мерки за привеждане на данъчния склад в съответствие с изискванията на закона, предаде БТА. В тази връзка митничарите са поканили представители на компанията за да ги информират за констатираните несъответствия, а очакват да научат от представителите на „Лукойл” в какви срокове могат да отстранят констатираните несъответствия, за да бъде приет съвместен график за проверки.

 

За неизпълнението на изискванията на Наредба № 3, установено при проверката, е информиран и министърът на финансите.

 

Случаят попадна в общественото полезрение след заповед на шефа на Агенция „Митници” за отнемане на лиценза на данъчния склад на „Лукойл” след предишна проверка беше отменена от Върховният административен съд. От администрацията на Ваньо Танов обвиниха правосъдието, че защитава монополите, а за да предотврати криза с доставките на горива преди празниците и изборите се намеси премиерът Марин Райков.