В София ще се проведе традиционният военен парад

На 6 май отбелязваме един от най-големите празници – Гергьовден, денят на Свети Георги Победоносец, смятан за воин, защитник и покровител на овчарите и стадата.


Датата е обявена за официален празник, както и Ден на храбростта и празник на Българската армия. По този случай в 9.00 ч. пред Паметника на Незнайния воин в София ще бъдат осветени бойните знамена и знамената-светини. Водосветът ще бъде отслужен от Негово светейшество българския патриарх Неофит.


Ще бъдат поднесени венци и цветя в памет на загиналите български воини.


В началото на военния парадВ 10.00 ч. започва и традиционният парад. По традиция той ще бъде открит от Военновъздушните сили с три вертолета Ми-17. Те ще летят във формация клин със скорост от 70 километра в час на височина 100 метра. На първия вертолет ще бъде закачен българският трибагреник.


Командващ парада е командирът на Военновъздушните сили – генерал-майор Константин Попов.


Докато Гвардейският представителен духов оркестър изпълнява Химна на Република България, ще бъдат произведени 20 артилерийски салюта.


В парада ще участват над 600 военнослужещи. В седем представителни блока ще преминат военните от Военната академия, Националната гвардейска част, участниците в мисии и операции по поддържане на мира, военнослужещите от Сухопътни войски, Военновъздушните и Военноморските сили.


По традиция в парада ще участват и знамената-светини, сред които и Самарското знаме.


В 12.00 ч. ще бъде извършена тържествена смяна на караула пред Президентството.


В Националният военноисторически музей ще бъде представена изложбата „Измерения на храбростта”, а по традиция ще има и Ден на отворените врати.

 

Екипът на NovaNews.bg честити празника на всички именници и военнослужещи! Желаем ви крепко здраве, късмет и пролетни усмивки!