Поводът - сигналът, който от ГЕРБ внасят в прокуратурата срещу лидера на БСП

Сергей Станишев се отказва от имунитета си като кандидат-депутат и ще съди Цветан Цветанов за клевета. Поводът - сигналът, който от ГЕРБ внасят в прокуратурата срещу лидера на БСП. 

 

В четвъртък от ГЕРБ изпратиха сигнал до прокуратурата, че Сергей Станишев си е купил поста председател на ПЕС с помощта на обществена поръчка. Сигналът се базира на журналистически разследвания. 

 

Докато даваше обяснения в специализираната прокуратура във връзка със скандалните записи от последните седмици, в четвъртък Цветанов безуспешно поиска да внесе сигнал срещу Станишев.

 

В крайна сметка в късния следобед от ГЕРБ изпратиха съобщение, че внасят сигнала в градската прокуратура. В него са посочени няколко журналистически разследвания относно обществената поръчка за подмяната на документите за самоличност. От ГЕРБ искат прокурорите да проверят дали тя е законна и дали сумата не е силно завишена от 16 на 116 милиона евро

 

„Цената от 116 милиона евро включва всички технически разходи по оборудването и издаването на документите за седем години напред. Това е най-ниската цена на документи от този клас в Европа”, заяви Станишев.

 

В сигнала се настоява да се направи проверка има ли връзка между фирмата, спечелила конкурса и съпругата на тогавашния заместник-председател на ПЕС - Ханес Свобода. В съобщението на ГЕРБ се казва, че той стои зад номинацията на Станишев за председател на Партията на европейските социалисти. В тази връзка в изпратеното от ГЕРБ прессъобщение е зададен въпрос - "дали бившият премиер Сергей Станишев си е купил срещу 116 милиона евро поста „председател на ПЕС“ с пари на българските данъкоплатци".

 

Станишев ще съди Цветанов за клеветаЩе съдя Цветан Цветанов за клевета”, закани се Сергей Станишев и допълни, че Цветан Цветанов по същество е наклеветил и набедил лидерите на над 30 партии в Европа, в ЕС, цялото европейско социал-демократическо семейство и няколкостотин делегати на конгреса на ПЕС. „Набеди ги в корупция. Този човек разбира ли какво прави и какво направи?!”, каза той.

 

Станишев смята да заведе дело и срещу всеки от партията, който е изготвил и подписал сигнала. „Ще бъдат съдени за клевета и за набедяване, което е друг член с много по-тежки санкции”, заяви лидерът на левицата.

 

Той настоява прокуратурата наистина да направи проверка по този сигнал, защото според него е засегнато не само неговото име, но и това на социалистите в Европа.

 

„От този момент прокуратурата може да счита, че аз нямам имунитет”, каза Станишев.

 

Вече има и международни реакции. Ханес Свобода, който е споменат в сигнала, нарече сигнала на Цветанов - "грозни лъжи с предизборна цел". Свобода обясни, че съпругата му продължава да работи в същата тази фирма, че натиск никога не е оказван и че въпросната фирма е печелила редица конкурси в много европейски страни. Свобода твърди и че не той е лансирал Станишев за поста, а номинацията е направена от тогавашния председател на партията.