С централата си се прощават и хората на Костов

Освен, че останаха извън парламента, "сините" губят и държавната си субсидия. Ще се наложи и да напуснат знаковата за демократичния преход у нас синя централа на столичната улица "Раковски" 134.

 

По закон останалите извън парламента партии получават държавен имот с нисък наем, само ако самостоятелно спечелят поне 1% от гласовете. СДС обаче се яви на вота в коалиция. След 23 години в символичната сграда на "Раковски" 134, СДС ще трябва да я напусне.

 

Същата съдба очаква още бившите партньори на "сините" от ДСБ. Хората на Иван Костов също се явиха на изборите в съюз и не успяха да влязат в парламента. Затова от тях ще се очаква да освободят централата си на столичната улица "Кърниградска".

 

НДСВ също трябва да се раздели с евтините държавни помещения на улица "Врабча" 23. Поради ниския си резултат всички те губят и правото на държавна субсидия.

 

Много други партии обаче ще получават пари от хазната през следващите 4 години, ако мандатът на 42-ото Народно събрание е пълен. Това са парламентарно представените ГЕРБ, партиите в Коалиция за България, ДПС и „Атака”. Субсидия ще вземат и формациите, които сами минаха бариерата от 1%. Те са Национален фронт за спасение на България, Ред, законност и справедливост, ВМРО, „Лидер”, „България на гражданите” и „Глас народен”.

 

По закон партиите имат право на 12 лв. годишно за всеки получен глас. След окончателното преброяване на резултатите от изборите ще стане ясна и общата сума, която те ежегодно ще прибират от данъкоплатците. През изминалите 4 години държавно финансиране вземаха 8 партии и коалиции.