Най-късно до края на май трябва да започне работа новото НС

В петък започват разговорите на президента Росен Плевнелиев с лидерите на четирите партии, които прехвърлиха 4-процентния праг за влизане в парламента - ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака".

 

Консултациите ще минат в един ден, но в различни часове. Плевнелиев се надява на тези консултации да се стигне до консенсус за датата, на която ще започне работа парламентът. 

 

"След това ще издам указ за насрочване на Народното събрание", заяви Плевнелиев.

 

Той смята, че най-късно до края на май 42-ото Народно събрание ще започне работа.

 

Плевнелиев апелира за сформиране на ново правителство възможно най-бързо, иначе се "върви към дестабилизация на страната".

 

"Едно правителство на всяка цена, може да влоши ситуацията. Но не и правителство, базирано на ясни компромиси", заяви президентът. 

 

Плевнелиев приема вота на народа, такъв какъвто е. "Избирателната активност не бе висока, но така реши избирателят". 

 

Според президента организацията на изборите е била добра и на ниво, всеки избирател е имал възможността свободно да изрази волята си.

 

„Не липсваха и нарушенията, сигурен съм, че компетентните органи ще свършат работата си – от първия до последния сигнал”, заяви президентът. Той е категоричен, че евентуалното отменяне на изборите не е бил добър вариант. Освен това не вижда и основание за касиране на изборите. 

 

"Трябва правителство с ясни приоритети", заяви Плевнелиев. Той призова партиите да работят за заздравяване на връзките с избирателите, но и помежду си.

 

„Най-важното предизвикателство днес е да работят за доверието на избирателите”, смята Плевнелиев.