Партиите ще получат по един час, за да представят вижданията си за съставяне на правителство

На базата на очакваните резултати трябва да бъдат водени разговорите за сформиране за следващо правителство.


Първата среща на лидерите на четирите политически сили, които влизат в следващия парламент с държавният глава ще бъде в петък, информира репортерът на Нова ТВ Нели Тодорова.


Партиите ще получат по един час, за да представят вижданията си за съставяне на правителство или да изложат проблемите, с които биха се сблъскали. След тези първи консултации ще се вземе решение кога ще бъде първият работен ден на новото 42-ро Народно събрание.


Президентът трябва да издаде указ, но той коментира, че се надява до датата да се стигне след общи разговори. Плевнелиев разчита първото заседание да бъде преди края на месец май. Големият въпрос обаче е, ще могат ли тези четири политически сили да направят правителство.


Първо президентът Росен Плевнелиев ще връчи мандата за съставяне на правителство на първата политическа партия, прескочила 4-процентовата бариера и влязла в 42-то НС – това е ГЕРБ. Ако те не успеят за седем дни да съставят кабинет, следващите, които ще имат възможност да го направят, са от БСП.


Ако и те не успеят, тогава президентът ще реши да възложи третият опит на „Атака” или на ДПС. Ако те не успеят, отново избори, разпускаме 42-то Народно събрание, което ще е работило само няколко дни и отново ще се пристъпи към избори.

 

Повече гледайте във видеото.