Държавният глава ще приеме последователно ГЕРБ, "Коалиция за българия", ДПС и "Атака"

Днес започват консултациите при президента Росен Плевналиев за датата, на която трябва да се проведе първото тържествено заседание на новото 42-ро Народно събрание. Държавният глава ще приеме последователно ГЕРБ, "Коалиция за българия", ДПС и "Атака".


В центъра на днешните разговори се очаква да попаднат два въпроса - най-напред кога президентът да свика на първо заседание новоизбраните депутати и на второ място, но не и по значение - каква е евентуалната готовност и на 4-те партии да съставят кабинет или пък да се коалират.


Плановете на Росен Плевналиев са първото заседание на 42-рото НС да се проведе преди края на май. Той вече заяви, че се надява политиците да намерят правилната формула, за да съставят и кабинет. На държавата нови избори не й трябват, категоричен беше Плевнелиев. И коалициите обаче не бива да са на всяка цена.


Иначе държавният глава беше категоричен - в президентството задкулисни договорки няма да се правят.


Всяка от политическите сили ще има един час на предстоящите консултации. Първи с президента ще се срещне лидерът на ГЕРБ, след това - БСП, трети са хората от ДПС и накрая представителите на "Атака" - така както се разпределиха и мандатите в парламента.