"Орешарски имаше повече свобода, отколкото аз с Тройната коалиция", заяви лидерът на БСП

Обсъждането и приемането на структурата и персоналния състав на Министерския съвет беше водещата точка в дневния ред на днешното заседание в централата на социалистите с участието на депутати от "Коалиция за България" и представители на партийното ръководство на БСП.

 

Преди очакваната новина, която прикова общественото внимание, лидерът на социалистите Сергей Станишев направи политическо изявление, в което подчерта, че не става въпрос само за формиране на правителство, а за това, че "Коалиция за България" е приела да поеме политическа отговорност, за да намери изход от ситуацията след управлението на ГЕРБ.

 

В обръщението си бившият премиер отбеляза, че при определянето на състава на кабинета си номинираният за министър-председател Пламен Орешарски е имал по-голяма свобода, отколкото той при сформирането на правителството на Тройната коалиция.

 

Изходът след управлението на ГЕРБ-ерите Станишев вижда в дълбока промяна и програмно правителство, което да започне процес на оздравяване и диалог, което да управлява въвличайки и други политически сили и организации, които желаят промяна.

 

Две трети от българите гласуваха за промяна, но тя нямаше как да се е реализира докато ГЕРБ бяха на власт”, посочи президентът на ПЕС. Затова и след изборите "Коалиция за България" поела своята отговорност, за да реализира програмата си за промяна, добави той.

 

Ние сме втора политическа сила”, призна Станишев, но изтъкна, че само след един мандат в опозиция „за първи път получаваме уникален шанс – да печелим доверие отново. Имаме възможност да започнем този процес на възстановяване на доверието в политиката, в държавността, в икономиката…”

 

Сергей Станишев подчерта, че новото правителство няма да е коалиционно. По думите му „този кабинет не може да бъде разпарчетосан на квоти”… „Водещото в номинациите е това всеки един кандидат за министър да има своите професионални качества, независимо дали е член на партия, народен представител или идва от академичните среди.”

 

Бъдещият Министерски съвет ще се опре на три стълба, каза още председателят на БСП – възстановяване на държавността, създаване на условия за икономическо развитие и социална справедливост. „През последните дни се водеха много интензивни консултации, разговори с различни политически сили, в и извън парламента, за съдържанието на тази програма, за която търсим подкрепа. Тези разговори ще продължат и след формирането на правителство”, увери Станишев.

 

Бившият министър-председател подчерта още една промяна в управлението, на която залагат социалистите – възстановяването на ролята на Народното събрание. „Приключи времето на Борисов, когато парламентът беше подчинен на изпълнителната власт. Убеден съм, че и г-н Орешарски и евентуалните бъдещи министри осъзнават добре значението на диалога между законодателната и изпълнителната власт”, заяви той.  

 

Сергей Станишев беше категоричен, че социалистите не възнамеряват министрите и Пламен Орешарски да изиграят ролята на „пожарникари”, които „да оберат негативите”. Лидерът на левицата пожела успех на номинирания от социалистите за министърпредседателския пост и предупреди отново, че ще стъпва по минно поле.  

 

Цялото изявление на Сергей Станишев гледайте във видеото.