Предмет на разследване са извършените полети в страната и чужбина от „Авиоотряд 28”

Две досъдебни производства за полетите на кабинета "Борисов" е образувала Софийската градска прокуратура след постъпили сигнали от премиера Пламен Орешарски и от военния министър Ангел Найденов.

 

Производствата са срещу длъжностни лица от Министерския съвет за това, че в периода от 1 май 2009 година до 1 май тази година са нарушили служебните си задължения с цел лична или за други го облага. От прокуратурата съобщават, че тези действия е можело да ощетят републиканския бюджет. 

 

Предмет на разследване са извършените полети в страната и чужбина от „Авиоотряд 28” и дали те са съответствали на нормативните изисквания. 

 

Във вторник сградата на „Авиоотряд 28” е била претърсена, като това е станало след получено разрешение от Софийски градски съд. Иззети са множество документи, свързани с работата и извършените вътрешни и задгранични полети, като и документи и видеозаписи от т.нар. ВИП пунктове на Летище София. 

 

В средата на този месец Софийската военноокръжна прокуратура е започнала разследване срещу лица от Българската армия и Министерство на отбраната за длъжностни престъпления. Те се разследват за това, че в периода от август 2009 година до март тази година, са превишили властта си, като са предоставили на 51 пъти военни самолета за ползване в страната и чужбина не за целите на въоръжените сили. Щетите се изчисляват на близо 813 000 лева. 

 

Действията по разследването се извършват от военни прокурори във формирования на военновъздушните сили - Враждебна, Крумово, Безмер, както и в Националната служба за охрана (НСО). Иззети са множество документи, разпитват се и хора от летателния състав, както и на офицери от НСО, включително и на директора на службата.

 

Предстоят разпити на множество свидетели с цел установяване на пълните данни за полетите, съдържащи се в отправените към прокуратурата сигнали - маршрут, цел на ползване, заплащане на гориво, превозвани лица и т.н.