Правителството ще избере с конкурс общо лого за програмите, по които кандидатства България

Изпълнителите на договорите за дейности за публичност по всички оперативни програми и Програмата за развитие на селските райони ще бъдат оповестени. До края на работния ден на интернет страницата на Министерския съвет и на сайта www.eufunds.bg ще бъде публикувана информация, от която да стане ясно кои са изпълнителите по мерките, заложени в комуникационните планове на програмите, обяви вицепремиерът Зинаида Златанова.

 

Изразходването на средства по оперативни програми трябва да става при максимална прозрачност и откритост, заяви Златанова. По думите й по програма за развитие на селските райони е изготвена подробна справка, от която се разбира какъв е предметът на договорите, бенефициентът и изпълнителят. Пред медиите вицепремиерът каза, че стойността на сключените договори е над 66,1 млн. лв., а сумата на отпуснатите средства – повече от 80,2 млн. евро.

 

„Помолила съм министрите, които имат в министерствата си оперативни програми и ръководителите на оперативните програми да посочват не само бенефициентите на проектите, но да посочват и изпълнителите”, каза още тя. 

 

„Това е задължение и по европейските регламенти, но за мен е изключително важно да знаем кои са фирмите и организациите, които изпълняват проекта на бенефициентите”, посочи Зинаида Златанова. От изказването и стана ясно също, че за реализирането на комуникационните планове в рамките на този програмен период (2007 - 2013 г.) са предвидени общо над 80,2 млн. евро.

 

Златанова разкри, че за оперативните програми, за които страната ни кандидатства, ще има общо лого, което ще бъде избрано с конкурс.