Само един служител на земеделското министерство бил нает след състезание

Назначения на държавни служители без конкурс и фрапантни нарушения на закона е заварил кабинетът „Орешарски" при встъпването на редица от новите министри в длъжност. 


Така например в земеделското министерство, от общо 265 служители, един единствен заел поста си, след като е спечелил конкурс. За това алармира ресорният министър Димитър Греков.


Той допълни, че засега не е уволнил никого, но очаква неправомерно назначените сами да подадат оставки.


Във ведомството били направени и огромни разходи за плащания по граждански договори.


В правосъдното ведомство пък около 60 служители били назначавани извън закона по няколко пъти, обясни министър Зинаида Златанова. 


Служебният правосъден министър докладвал на Златанова за 86 случая, защото някои от чиновниците получавали работа по незаконен начин, като всеки път заемали различни длъжности.


В Министерството на образованието също са констатирани сериозни нарушения, съобщи Анелия Клисарова. Хора са назначавани на непълен работен ден - от седем часа и половина. За целта не било задължително те да са се явявали на конкурс. Така в една от дирекциите броят на чиновниците от четирима се увеличил до 90 човека.


Част от тези служители вече са загубили работата си. Друга част ги очаква същото. Министрите обещават да не закачат хората, които все пак отговарят на критериите и наистина са специалисти.


Постовете си ще загубят и членове на Изпълнителния съвет на Фонда за научни изследвания. Проблемите там остават същите - различно прилагане на критериите за подбор на проекти, липса на правила за работата на комисиите, финансиране на търговски дружества, които не се занимават с научни дейности и неспазване на закона и правилника.


Във фонда предстоят още проверки. И все пак – проектите, които вече получават финансиране, няма да бъдат спирани. Блокират се обаче тези, до които още пари не са стигнали.