След като ГЕРБ отказаха да влизат в пленарна зала, по закон заплатите им бяха намалени с 2/3. Така изникнаха и редица въпроси за това как 97-те народни представители успяват да се издържат с 1/3  от заплатата си или 700 лева на месец.

 

Още преди няколко седмици из кулоарите на парламента се заговори, че много от депутатите на ГЕРБ не са доволни от факта, че трябва да живеят с по 700 лева на месец, заради това, че не ходят на работа в Народното събрание.

 

„За нашето неприсъствие в пленарна зала сумата, която икономисваме на бюджета на Народното събрание е 250 000 лева на месец, само от възнаграждения и осигуровки”, каза Димитър Главчев.

 

Според вестник „168 часа” обаче ръководството на ГЕРБ е измислило вариант да помогне на депутатите си. В тяхната статия пише, че депутатите от ГЕРБ получават по 3000 лева за тримесечие от партийната им субсидия, като за целта те са сключили договори за консултантски услуги с партията си. Заместник –председателят на парламентарната група на ГЕРБ – Димитър Главчев, обаче заяви, че фактите са изопачени от журналистите.

 

Всъщност ГЕРБ взима най-голяма партийна субсидия – общо 13 милиона лева, защото спечели най-голям брой гласове на изборите през май. Именно от тях се плаща за анализите и становищата на депутатите.

 

Аз имам такъв договор – той е за анализ на изпълнението на държавния бюджет, за въздействието на обезщетението за майките, и позиции по изпълнението на програмата на правителството. Тези неща са за двумесечен срок, като заплащането е в размер на 3 000 лева, като в тях са включени всички разходи по тези неща”, каза Димитър Главчев.