Според икономиста в сегашния бюджет има резерви дори за социални разходи

Президентът Росен Плевнелиев има основания за налагане на вето върху актуализация на бюджета, заяви икономистът Георги Ганев, който участва в първата пресконференция на т.нар. „антиправителствена информационна служба”, която ще запознава обществото за хода на протестите.

 

По думите на експерта, който е активен участник в демонстрациите срещу управлението, актуализация на бюджета не е необходима. Ганев е на мнение, че в него има достатъчно резерви, за да се довърши годината. За увеличаването на социалните разходи с около 100 млн. също би могло да се намерят такива.

 

„Актуализацията на бюджета крие истинските мотиви – да се кешира просто това, че ‘сме на власт’, коментира тази сутрин икономистът в студиото на „Здравей, България”.

 

Ганев отбеляза, че една от малкото разумни идеи на финансовото министерство е възстановяването на възможността държавата да емитира дълг в рамките до 1 млрд. лева. Законът за държавния бюджет в момента не позволявал да се емитира отново дълг, ако това вече е направено през текущата година.

 

Георги Ганев посочи още, че ветото на държавния глава ща наложи актуализацията да бъде приета със 121 гласа. По думите му в момента повечето закони се приемат с гласовете на 60 – 70 народни представители. 

 

За отказ от актуализацията на бюджета, особено в случай на президентско вето, призова пред Нова ТВ и бившият лидер на СДС Мартин Димитров. „Може да се окаже, че тази актуализация няма да се случи,” каза Димитров, който вижда възможност за пореден гаф на правителството.