Така лидерът на БСП определи предложенията на ГЕРБ за актуализация на бюджета

"Цинични и нагли" – така лидерът на БСП Сергей Станишев определи предложенията на ГЕРБ за актуализацията на бюджета. Той припомни, че бившите управляващи са отхвърляли подобни предложения в бюджета година след година.


„Сега, когато са в опозиция, изведнъж станаха левичари”, коментира на пресконференция Сергей Станишев, визирайки предложения от ГЕРБ социален пакет от 150 млн. лева. Той припомни, че именно ГЕРБ са отворили "дупка" в бюджета, която налага неговата актуализация.


Според Станишев направените предложения са популистки, защото, ако са били  последователни, ГЕРБ щели да ги реализират още в бюджета за 2013. 


Припомняме ви, че в понеделник, 29 юли, след среща със синдикатите, от ГЕРБ се обявиха против актуализацията, но ако все пак бюджетът се актуализира, те предлагат това да стане с 200 млн. лева вместо с 1 млрд. лева


Станишев обаче обясни, че в бюджета за тази година е заложен ръст на приходите с 1,4 млрд. лева. В края на юни вместо очакваното увеличаване на приходите с около 700 млн. лева - увеличението е само 272 млн. лева. При запазване на тази тенденция, това "отваря дупка" в бюджета от 1 млрд. лева, коментира той. Освен това служебният кабинет е коригирал прогнозата за икономически растеж от 2 на 1 процент, което означавало още 1,5 млрд. лева по-малко приходи. 


„Като съберете 1 млрд. по-малко приходи при сегашното изпълнение до края на юни, плюс 1,5 млрд. по-малко приходи в резултат на променената прогноза за икономически растеж, би трябвало правителството на Пламен Орешарски да поиска актуализация с 2,5 млрд., но това не се прави, отбеляза Станишев. 


Вместо това се взимали мерки за увеличаване на събираемостта, срещу неплащането на ДДС и акцизи. Заложени са и по-високи постъпления от неданъчни приходи. 


БСП ще настоява да се реализира мярката, която е заложена в плана за действие на кабинета, за увеличаване на минималната работна заплата от 1 октомври. За да се случи, трябва да се проведе обсъждане в Тристранния съвет, обясни Сергей Станишев. Той посочи, че ще настояват и да се намерят допълнителни ресурси, за да не излизат хора на улицата заради лошо разчетените средства по Националния план за заетостта. По думите му средствата са така разчетени, че голяма част от хората по мерките за временна заетост ще останат без работа през август, септември и октомври. 


Междувременно, депутатът Корнелия Нинова обясни, че левицата предлага 8 млн. лева от резерва за непредвидени разходи да отидат за плана за заетост, за да се избегне увеличаването на безработните лица с 32 хиляди или повишаване на безработицата с 1 процентен пункт. Тя представи справка за изпълнението на бюджета към 30 юни и обясни, че общото неизпълнение на приходната част е сериозен аргумент да се търси актуализация. Предвидено е да се съберат 200 млн. лева повече приходи от акцизи, а реалната събираемост е 25 млн. лева по-малко, посочи като пример тя.