Народноро събрание гласува кабинетът да вземе външен дълг до 1 млрд. лв.

Народното събрание прие актуализацията на държавния бюджет на второ четене. По този начин депутатите гласуваха възможност правителството да поеме външен дълг в размер до 1 млрд. лева.

 

С актуализацията на бюджета депутатите гласуваха възможност правителството да поеме външен дълг в размер до 1 млрд. лева на второто четене на промените в Закона за държавния бюджет, което се гледа днес в пленарна зала. 

 

Министерският съвет може да поема външен държавен дълг, включително чрез емисии на държавни ценни книжа на международните пазари, в размер общо до 1 млрд. лева или тяхната равностойност в друга валута при условия за последваща ратификация, се казва в текста на закона.

 

За тази актуализация на бюджета гласуваха 201 народни представители, от които 107 – "за", 87 – "против", 7 – "въздържал се". 

 

По-рано депутатите приеха и разходната част от бюджета. С актуализацията дефицитът ще достигне до 2% от прогнозирания брутен вътрешен продукт.

 

Хасан Адемов за евентуално вето на президентаДепутатите гласуваха и увеличение на помощите за децата с увреждания от 189 на 217 лева. Социалният министър Хасан Адемов коментира, че ако президентът Росен Плевнелиев наложи вето на актуализацията на бюджета, парите ще закъснеят, а децата имат нужда от тези средства.