Драгомир Стойнев обясни тежкото състояние на енергетиката с решенията на предишното управление

Шокиращи данни за състоянието на енергетиката у нас, разкри ресорният министър Драгомир Стойнев. Това стана по време на последното пленарно заседание. 


По думите на министър Стойнев състоянието на енергийния сектор в България е тежко. Докладът му показа серия от критични моменти – от спад в брутното вътрешно потребление до намаление на производството на електроенергия от атомните и топлоелектроцентралите, както и спад в износа. Според Стойнев сериозно се влошило състоянието на държавните енергийни предприятия. 


Ръст се наблюдава единствено при производството на енергия от възобновяеми източници, отчита икономическият министър. Според него обаче негативите в този случай били сериозни.


„На практика, България след ударно и безразумно планиране почти е изпълнила изискванията към 2020 г. да гарантира 16% от производство на електроенергия да бъде от възобновяеми енергийни източници. Към момента то е почти 15%. Това води до много сериозни проблеми с баланса на производство и потребление на електрическа енергия”, твърди министър Стойнев.


Министърът обясни състоянието на енергетиката със, според него, поредица от неправилни решения на предходното правителство: „Неглижиране на интересите на държавните предприятия в енергетиката, отказ от адекватни мерки в състояние на криза водят логично до моментно изключително тежко състояние.”


Според Стойнев Националната електрическа компания е задлъжняла с близо 2 млрд. лева. И още – плащанията по АЕЦ „Белене” продължили дори след решението за спирането на проекта. Друг проблем се оказва и АЕЦ „Козлодуй”:


АЕЦ „Козлодуй” – въпреки отчетената висока печалба за 2012 г. от 146 милиона лева, дружеството отчита влошени финансово-икономически показатели към юни, които се характеризират отчетена загуба в размер на 6 милиона лева – в резултат на намалението на износа и мощностите.” 


От „Атака” обясниха проблема с наличието на „калинки в управлението на централата в „Козлодуй”. По думите на Магдалена Ташева от „Атака” за шеф на надзорния съвет била назначена „една палавница, завършила екология, а дипломната й работа - посветена на популацията на орлите в Централния Балкан”


Томислав Дончев от ГЕРБ обаче не остана длъжен на критиката: „Калинките може да са вредни, опасни, въпреки че, влизайки в темата – те се хранят с листни въшки. Много по-опасни обаче са дървениците и хлебарките, които налазват коридорите на властта.” 


И още акценти от последното преди ваканцията пленарно заседание - депутатите отхвърлиха наложеното от президента вето върху част от промените в Закона за специалните разузнавателни средства. Темата очаквано противопостави представители на управляващите и на опозицията. 


Преди дни държавният глава върна промените с аргумента, че макар и да целят по-ефективен контрол над СРС-тата, някои текстове създават предпоставки да се накърни независимостта на съдебната власт


Припомняме ви, че законът въвежда правото на новосъздаденото Национално бюро за контрол на СРС да изисква информация и да дава задължителни указания на органите, които разрешават, използват и прилагат СРС-та.


Плевнелиев обяви, че не е съгласен и с текста, който регламентира парламентарния контрол. Държавният глава смята, че е недопустимо да бъде осъществяван парламентарен контрол от народните представители върху актовете на съда и вътрешното убеждение на магистрати и разследващи органи. На практика обаче ветото беше отхвърлено – със 125 гласа „за” и то – от втория път, при прегласуване. 

 

Повече гледайте във видеото.