Правителството решава как да реформира губещите държавни предприятия

Правителството сложи точка на идеите за евентуална приватизация на пощите. Подобни намерения се появяваха многократно в годините назад. Според вицепремиера Даниела Бобева, специален екип ще анализира работата на държавните предприятия и през следващите няколко месеца ще се реши как да се реформират губещите.


Предвижда се да се подготви и единен закон за държавните фирми. Така за всички ще важат еднакви правила и няма да се оказва, че едни и същи губещи фирми настовят непрестанно за допълнителни пари.


В доклад на финансовия министър Петър Чобанов са описани основните проблеми на губещите дружества – изводите – натрупани огромни финансови задължения и загуби през годините.


Според Бобева пред последните 20 години основните въпроси около управлението на държавните предприятия се свеждали не до работата им, а до това кой ще влезе в бордовете им и каква заплата ще взима.


Управляващите са категорични, че щом имаш държавно предприятие, трябва да имаш и достатъчно аргументи то да стои на пазара – като пощите. Специален закон за държавните дружества би гарантирал, че за всяко ще важат едни и същи правила, най-вече за финансирането им.


Повече по темата гледайте във видеото.