Това бе една от мерките, обсъдена на кръгла маса в парламента

Защитата на потребители от злоупотреба и монополи бе обсъдена на работна среща в парламента. На кръглата маса бяха представени бъдещи законодателни промени, които трябва частично да преборят монополите. 


Първият пакет от мерки предвижда, ако сметката на един потребител драстично надвишава тази за предишен период, той да не я плаща, докато неговият доставчик не докаже, че именно това е потребеното количество от стоката. Другата мярка е гражданите да могат по-лесно да сменят или проверяват дали техните измервателни уреди мерят точно, ако имат съмнения за това.


Край на изненадващото спиране на тока при неплатена сметка предвиждат още идеите на управляващите. Това трябва да става след надлежно информиране кога токът ще бъде спрян. Предвижда се и таксата за повторно включване след спирането на тока да отпадне. 


Инициаторите на кръглата маса обявиха, че ще има още няколко срещи с всички заинтересовани страни – граждани, доставчици на услуги и потребителски организации, преди техните идеи да се превърнат в законодателни актове и да бъдат внесени в парламента. Вероятно те ще бъдат разгледани през есенната сесия. 

 

Как протече кръглата маса и какви критики бяха отправени – гледайте във видеото.