Против нея остана само Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България

Депутатската ваканция практически приключва днес. Бюджетната комисия се събира този следобед, за да обсъди ветото върху актуализацията на бюджета. А още от сутринта на заседание се събраха синдикати, работодатели и представители на правителството.

 

И социалният министър Хасан Адемов, и финансовият министър Петър Чобанов категорично отхвърлиха упреците от страна на президента, че актуализацията на бюджета се прави непрозрачно. Критиките, че завишените разходи от около 280 млн. евро отиват в резерва за неотложни плащания и след това не е ясно за какво ще се харчат, бяха парирани с довода, че оттам са извадени 800 млн. от предишното правителство и това не е било проблем.

 

Йордан Цонев от ДПС заяви, че са неверни констатациите на президента, че приходите не са така драстично нарушени.

 

Като цяло Тристранката подкрепи актуализацията. Против нея остана само конфедерацията Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

 

Синдикатите настояха за завишаване на социалните разходи с още 100 млн. лв. Освен това от профсъюзите отново напомниха, че настояват за увеличаване на минималната работна заплата от октомври, а работодателите се обявиха категорично против. Бизнесът от своя страна поиска обещания преди три години регистър с дълговете на държавата към тях, така че да не се спекулира с това колко ДДС например има да се възстановява и колко не.

 

Голяма част от работодателите, както и синдикатите се съгласиха с това, че актуализацията на бюджета е нужна, тъй като заложените приходи за тази година са били силно завишени. За увеличаването на разходите обаче бизнесът настоя парите да дойдат от администрацията.


Утре сутрин ще има и извънредно заседание на парламента, на което депутатите могат да отхвърлят, или да се съобразят с ветото на президента. Управляващите засега са категорични, че ще съберат достатъчно гласове да го отхвърлят.


Нова телевизия ще предава на живо всичко, което се случва в пленарната зала.