Фестът в Торонто тази година ще предложи 146 световни премиери

Най-големият кинофестивал в Северна Америка започва днес в Торонто със световната премиера на игралния филм за основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж. Смятан за начало на оскаровия сезон, фестът в Торонто тази година ще предложи 146 световни премиери.


Трилърът "Петата власт" на режисьора Бил Кондън е по книгата на Даниeл Домшайт-Берг, бивш говорител на Уикилийкс и дясна ръка на Асандж. Той проследява пътя на основателя на сайта и това, което го кара да разкрие безпрецедентно хиляди поверителни документи. В главната роля е актьорът Бенедикт Къмбърбач.


Освен "Петата власт" в Торонто още от най-чаканите филми на сезона. "Август: Окръг Осейдж" на режисьора Джон Уелс ще доведе на червения килим Мерил Стрийп и Джулия Робъртс за световната премиера. Носителките на „Оскар” са майка и дъщеря в едноименната филмова адаптация отличената с "Пулицър" и "Тони".


Торонто очаква още двама отличници на Холивуд с „Оскар”. Колин Фърт и Никол Кидман, които участват в "The Railway Man". Филмът на Джонатан Теплицки е заснет по действителната история на британски войник, пленен от японците по време на Втората световна война.


Публиката в Торонто ще види и „драматично отслабналия” Матю Макконъхи във филма "Dallas Buyers Club". За ролята си на реална личност - активиста в борбата срещу СПИН Рон Удръф, актьорът свали 18 килограма. За изпълнението на Макконъхи вече се говори, че е достойно за "Оскар".