Стойността на тези артефакти тепърва ще бъде оценявана

Ден преди празника на Съединението, от Националния исторически музей обявиха, че след 130 години търсене, най-после е намерена столицата на одрисите. Тя се намира на връх „Кози грамади”, в сърцето на България – Средна гора.

 

Одрисите са тракийско племе, което е населявало нашите земи за времето между пети и шести век.

 

Най-близките населени места до Кози връх са Старосел и Хисаря. Път дотам практически няма, единствената възможност  да се достигне е с високопроходими автомобили. Което силно е затруднило археолозите. 

 

Резултатите от откритието показват, че става дума да  древно светилище, което е почитало античния богове, където въпреки заповедта на Контантин Велики от 330-та година, че християнството е основна религия – те са оцелели. В участък от 4 кв.м са открити 30 изцяло запазени оброчни плочи на Зевс и Хера и стотици монети от ІV новото летоброене.

 

От Националния исторически музей информираха още, че стойността на тези артефакти тепърва ще бъде оценявана, предупредиха още, че за взети изключителни мерки за сигурност, включително и наблюдение по въздух, за да се предотвратят иманярски набези.