Изследователи откриха инструктаж до службите за подмяната на имената на българските турци

В "Събуди се" продължаваме да изваждаме наяве малко известни факти от разсекретените архиви на бившата Държавна сигурност. След като ви разказахме за присъствието на Хизбулла там, сега се насочваме към това, което ДС е успяла да прикрие относно Възродителния процес.

 

„В резултат на Възродителния процес, България доста влоши положението си, имиджа си в отношенията с Арабския свят”, коментира пред камерата на Нова ТВ историкът доц. д-р Костадин Грозев. Така приключи разказът ни за присъствието на Хизбулла в архивите на ДС, който ви показахме миналата седмица. Именно този анализ обаче ни провокира отново да надникнем там, за да извадим наяве някои малко известни факти за Възродителния процес.

 

Доц. Искра Баева и доц. Евгения Калинова от години изследват архивите за всичко свързано с процеса. По думите им досега никой не е намерил документ, в който и да било архив, който да съдържа решение за смяна на имената на българските турци.

 

„Открихме обаче неофициално предложение от януари ‘85-та година за ‘инструктаж във връзка с провеждане на мероприятия за подмяна на турско-арабските имена’,” отбеляза доц. Баева.

 

Повече по темата ще научите от репортажа във видеото.

 

Репортер: Ева Костова