Едва 17% от работодателите ще наемат хора в последното тримесечие на 2013 г.

Нов анализ на международна консултантска компания показва, че българите все по-трудно ще си намират работа през последните месеци на тази година. Според анкета от 750 работодатели, 17% планират да наемат хора през последното тримесечие на 2013 г., а 13% смятат да съкращават.

 

Сметката сочи, че новонаетите ще са с 4 пункта повече от съкратените. И все пак, според експертите проблемът е друг – продължава да се задълбочава дисбалансът между търсене и предлагане, което създава аномалии на българския пазар. Логично, заради края на сезона повече хора от секторите строителство, хотелиерство и ресторантьорство ще трябва да си търсят нова работа. Но има и области, където изгледите за работа са по-добри - например в центровете за обслужване на чуждестранни клиенти, където търсят хора, владеещи чужди езици, или т.нар. сектор „новосъздадено преди 5 години”.

 

Определено в момента има тенденция на доста голям растеж. Тя започна преди около година и половина – две. Всеки месец назначаваме над 50 души, което важи за офисите ни в Пловдив, София, както и в Румъния”, казва Стефания Дончева, мениджър „Подбор, обучение и развитие на персонала”.

 

Логично е да се предположи, че по-лесно се намира човек с добри езикови знания, отколкото ядрен инженер. Специалистите съветват да сме наясно с предлагането в момента и да продължаваме да се преквалифицираме доразвиваме своите знания и умения.

 

Повече по темата ще научите от видеото.