В момента прокуратурата разполага с около 1 млн. лв. издръжка до края на годината

Прокуратурата е на границата на финансовите си възможности. Това заявиха от Висшия съдебен съвет по време на обсъждане на бюджета за съдебната власт.

 

Не очакваме да бъде изпълнена приходната част на бюджета на съдебната власт за 2013 г. Това заяви Михаил Кожарев, член на ВСС на заседание, на което бе разгледан бюджетът на съдебната власт за 2014 г., предаде БГНЕС.


Министерството на правосъдието е предложило за следващата година приходната част да бъде в размер на 140 млн. лв., а разходната - 543.6 млн. лв. 


Сред по-важните пера за разходи попадат обезпечаването със заплати на спечелилите конкурсите магистрати, средствата за застраховки, за капиталови ремонти, за придобиване на дълготрайни материални активи и др. Михаил Кожарев отбеляза и че сградният фонд на съдебната система е морално е остарял.


„Прокуратурата в момента разполага с около 1 млн. лв. издръжка до края на годината, а тя средно харчи по 1 млн.лв. на месец и това ще наложи корекция на средствата. Иначе има реална опасност при разплащането на експертизи и др. разходи”, посочи Кожарев. 


Според висшия магистрат бюджетът за следващата година е обоснован като заедно с това решение трябва да се приеме и прогнозата за 2015 г. и 2016 г., тъй като тези бюджети се правят на основата на 3-годишна макрорамка.


„Държавната субсидия за бюджета за 2014 г. ще бъде в размер на около 403 млн.лв. Изпълнението на бюджета досега е 438 943 000 лв. и не гарантирам, че ще ни стигне до края на 2013 г., не очаквам приходната част да бъде изпълнена”, поясни Кожарев.