По думите му са повдигнати основни проблеми като корупция, мафия, монополи, олигарси, зависими медии

2013 е година не на политиците, а на гражданското общество. То излезе на сцената категорично, насочи прожекторите и създава дневния ред на институцията”, заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на първата обществена дискусия на тема "Пазарна икономика", с която започва инициатива "Диалог с гражданите", информира БГНЕС. 

 

По думите му са повдигнати основни проблеми като корупция, мафия, монополи, олигарси, зависими медии, недостатъчна съдебна система и недостатъчно справедлива държава.

 

„В икономиката не е важно кой управлява - ляв или десен, а кой какво ще направи. В икономиката няма нужда от експерименти, а от правилни решения в правилната посока”, смята държавният глава.

 

Според него сега имаме две различни Българии - едната е на тези, които вярват в нашата европейска ориентация и другата - на тези, които наричат европейските компании колонизатори. „Трябва да намерим правилните стъпки, които да ни заведат до тази България, която искаме. Аз съм президент, който не се страхува да казва открито мнението си”, обяви Плевнелиев. 

 

В своето изложение президентът се спря на четири основни насоки на размисъл. Първо - за държавните пари, къде стоят и кой ги управлява. Второ - на обществените поръчки, трето, на приватизацията и четвърто, на сивия сектор - какви механизми имаме да го избегнем и кой се обогатява от него.