Министърът на инвестиционното проектиране защити новото ведомство

Част от администрацията на Министерството на инвестиционното проектиране вече е попълнена, а още следващата седмица екипът може да се пренесе в нова сграда. Това каза в парламента министър Иван Данов в опит да опровергае критиките на опозицията, че за ведомството са похарчени милиони, а то не функционира. Обвинението беше част от мотивите към внесения от ГЕРБ вот на недоверие в кабинета на Пламен Орешарски, дискутиран днес в Народното събрание без участието на вносителите.

 

Стратегията на министерството е ориентирана към решаването на проблеми в сектор проектиране, възстановяване на структури, способни да проектират сложни и големи проекти, въвеждане на фазите от проектантския процес, гарантиращи регулиране на цените в строителството, обясни Данов.

 

Друга проблемна област, в която ще работи новото ведомство, е свързана с проектите по оперативни програми. По думите на министъра 80% от тях са били преработени, некачествени и не са отговаряли на изискванията.

 

Иван Данов обърна внимание на важността на строителния сектор, който в нормални условия генерира над 30% от БВП. В момента в отрасъла има 175 000 безработни. В същото време 6% от строителните фирми печелят 98% от обществените поръчки.

 

„Усилията са насочени към усъвършенстване на Закона за обществените поръчки, който да регулира ясни правила и условия, равнопоставеност на участниците в търговете”, посочи министърът на инвестиционното проектиране.