Предложението бе направено от БСП и шефа на Просветната комисия Ваня Добрева

От ГЕРБ отново застанаха твърдо против отпадането на задължителната предучилищна подготовка за пет-годишните деца. Предложението дойде от БСП и от шефа на Просветната парламентарна комисия Ваня Добрева. Според нея обхвата на децата в тази възраст не трябва да бъде задължителен, а пожелателен.

 

Образователният министър Анелия Клисарова пък беше категорична, че няма да отпадне задължителната предучилищна за децата на пет години. Заради разноспосочните твърдения от ГЕРБ критикуваха управляващите, и са категорични, че ще продължат да подкрепят мярката, която беше въведена по време на тяхното управление. Според тях по този начин се намалява рискът от преждевременно напускане на училище.

 

ГЕРБ инвестира близо 500 милиона лева повече в предучилищното образование. Мярка, която означава няколко неща: на първо място увеличаване на единния разходен стандарт за децата в детските градини с 240 лева, което означава по-добра среда в детските градини, също така задължителната детска градина означава държавата да поема учебните помагала, част от храната и транспорта”, заяви политикът от ГЕРБ Милена Дамянова.