Парите за допълнителните финансови стимули се определят на брой ученици

Масово недоволство срещу Наредбата за определяне на стипендиите зрее сред учениците от елитните гимназии в Пловдив. Родители дори обмислят да оспорят новите правила пред Комисията за защита от дискриминация. Тази година парите за допълнителните финансови стимули са намалени наполовина, оплакват се директори. За стипендии държавата отпуска по 92 лева на ученик годишно. 


Най-ощетени са учениците в елитните гимназии в Пловдив, където отличниците са над 60%. За да получават стипендии, директорите са принудени да намалят сумата или да въведат нови критерии. В някои училища вече се изисква успехът за стипендия да е над 5.75, а не както беше досега - 5.50.


„Разчетът на наредбите, доколкото успяхме да сметнем е за около 40%, т.е. осигурени са средства не за всички ученици. Общата сума, с която разполага училището, гледахме да удовлетворява всички ученици. От 5.50 до 5.75 ще бъде 21 лева, от 5.75 до 5.99 ще бъде 25 лева и за 6.00 ще е 30 лева”, обясни директорът на Математическата гимназия в Пловдив Ивайло Старибратов.


За дванайсетокласничката Цветана, чийто успех е 5.85, това разпределение на стипендиите е дискриминационно и ощетява едни за сметка на други.


Досега Марио е разчитал на парите от стипендиите, за да си купува допълнителните учебни помагала. Сега обаче ще получава с 10 лева по-малко месечно заради новите правила, независимо че успехът му е 5.68.


Учениците от елитните гимназии недоумяват защо в по-малките училища стипендията за отличници е по-висока. В същото се убеди и екипът ни, след посещение в друго училище, където всички ученици с успех над 5.50 ще получават по 35 лева.


От Регионалния инспекторат по образованието обясниха, че от тази година парите за допълнителните финансови стимули се определят на брой ученици, а не на брой стипендианти, като сумата е по 92 лева на ученик годишно. Така всеки директор сам решавал по колко пари да дава за стипендии и какви да бъдат критериите .


Повече гледайте във видеото.


Репортер: Благой Бекриев