Водещите дестинации са Лондон, Виена, Милано, Париж, Франкфурт

Ръст от 6,3 % за деветте месеца на 2013 г. отчита Летище София при обработените товарни и пощенски пратки.


Превозените товари със специализирани карго полети са с 11% повече спрямо миналата година. Обслужени са общо 2 677 321 пристигащи и заминаващи пътници. Въпреки по-малкия брой авиокомпании се запазва нивото на пътническия трафик от същия период на 2012 г. Това се дължи на отчетения ръст в превозените пътници на авиокомпаниите България Ер, EazyJet, Turkish Airlines, Wizz Air, Air Malta, информират от летището.


Полетите, които обслужва столичното летище, са намалели, като общо излетелите и кацнали самолети са 30 674. Спад се наблюдава и при сезонните туристически чартъри и вътрешните полети.


Само карго полетите отбелязват ръст от 2% спрямо миналогодишния период. Обработените карго пратки са 1 330 тона, което е увеличение от 2,1 % в сравнение със същия период на предходната година.


Лидер в класацията по брой превозени пътници на софийското летище за първите девет месеца на годината е авиокомпания България Ер. Следват я Wizz Air, Lufthansa, Austrian Airlines и easyJet. Водещите дестинации за този период са Лондон, Виена, Милано, Париж, Франкфурт.